Hun eerste kennismaking met de straatarme eilandbewoners in Noordwest Bangladesh zullen ze geen van tweeën snel vergeten. Het veranderde hun leven. De Bengalese Runa Khan en de Nederlandse Dorothee ter Kulve gooiden het roer om en stortten zich in het ontwikkelingswerk. Tussen de bedrijven door werden ze bovendien dikke vriendinnen.

Het is prima om netjes je afval te scheiden en overal spaarlampen in te draaien. Maar er moet veel meer gebeuren om het wereldwijde klimaatprobleem het hoofd te bieden. Dat vindt RTL weervrouw Margot Ribberink die tijdens een reis door Malawi onder de indruk raakte van de gevolgen van de klimaatverandering in Afrika. ‘Wat ik gezien heb, is ernstig en de veranderingen gaan snel. Het is een gevecht tegen de klok.’

Ze hebben een gedeelde passie: allebei zetten ze zich in voor straatkinderen. De een vanuit Nederland als ambassadeur voor Cordaid Kinderstem, de ander als sociaal werkster in de sloppen van de Filippijnse hoofdstad Manilla. Verslag van een ontmoeting tussen actrice Isa Hoes (42) en sociaal werkster Elvie Ricarte (49). Over moederschap en werk en over het verlangen om verschil te maken. ‘Het is niet moeilijk om met straatkinderen te werken. Het is mijn missie.’

De verhalen van kindsoldaten die gediend hebben in het Verzetsleger van de Heer van de Oegandese rebellenleider Joseph Kony zijn gruwelijk. De kinderen worden niet alleen mishandeld, verkracht en afgebeuld, maar leren onder dwang ook om zelf te martelen en te moorden. Is traumahulpverlening aan zulke kinderen mogelijk? De Oegandese ex-kindsoldaat Helleni Abayo vertelt haar verhaal.

Iedereen weet dat straatkinderen slapen op straat. Toch is het iets heel anders om je midden in de nacht over een slapend kind te buigen, dat tussen de rommel op de straattegels ligt te murmelen in zijn droom. Reportage over de straatkinderen van Douala, Kameroen.

Zwoegen op de steppe

In China zijn haar medestudenten jaloers op haar carrière: de jonge Chinese biologe Shouli Li gaat over vier jaar promoveren aan de Universiteit Utrecht. Dat ze haar veldwerk moet doen in de verafgelegen, hete steppe van Binnen Mongolië waar wolven rondzwerven, moet ze maar op de koop toe nemen. Wat telt, is de kans om naar Nederland te reizen. 'Alle studenten in China dromen ervan om naar het buitenland te gaan. Daar hebben ze alles voor over.'

Toen de Ierse priester Shay Cullen 40 jaar geleden op de Filippijnen kwam wonen, liep hij letterlijk tegen ze aan: jonge meisjes die werken in de seksindustrie. Sindsdien voert Cullen een hardnekkige strijd. Niet alleen runt hij een opvanghuis voor misbruikte meisjes, hij klaagt ook de daders aan.

De bosnegervrouwen in de dorpen langs de Suriname rivier staan er meestal alleen voor, omdat hun mannen naar de stad zijn vertrokken. Ze leven met de kinderen van wat hun kostgrondjes opbrengen. Hoe de komst van een simpele hakselmachine een grote verandering kan bewerkstelligen.

Slechts een deel van de Maasai in het noorden van Tanzania leidt nog een traditioneel nomadisch bestaan. Portret van twee vrouwen die het traditionele Maasai bestaan verruilden voor een leven in de stad. ‘De traditie stopt met mij.’

Sinds de oorlog in Bosnië (1991-1995) is er van het systeem voor thuiszorg niets meer over. In eenzame oostblokflatjes of ingesneeuwde vervallen boerenhuizen liggen doodzieke patiënten de hele dag te wachten tot een vrijwilliger hen komt wassen of de medicijnen langs brengt.

Ze draagt een bolhoed en wijde kleurige rokken. De twee lange vlechten bungelen op haar rug. De Boliviaanse Vicenta Mamani is Aymara Indiaanse en afkomstig uit een arme boerenfamilie die hoog in de Andes woont. Maar Vicenta kiest voor een intellectueel leven in de stad. Ze is feministe en haalt als eerste Aymara vrouw een graad in de theologie.