Beschuiten met muisjes, een open schaar in de wieg, honing in het mondje van de pasgeborene of blauwsel in het babybad. Rondom bevalling en kraamtijd heeft elke cultuur zijn eigen rituelen en gebruiken. De training ‘Geboorte en Kraamtijd in verschillende culturen’ leert de kraamverzorgenden hiermee om te gaan.

Toen rouwtherapeut en schrijfster Kathy Beckers bijna 18 jaar geleden haar pas geboren zoontje verloor, ging ze op zoek naar boeken over de impact van het verlies van een baby. Veel vond ze niet. ‘Dan moet ik zo’n boek zelf maar gaan schrijven,’ dacht ze bij zichzelf. Inmiddels is het zover. In haar boek Kind van de toekomst laat Beckers ouders aan het woord die een baby verloren hebben. KraamSupport sprak met haar.

‘In Bangladesh overleeft 1 op de 110 vrouwen haar zwangerschap of bevalling niet. Dat grijpt me aan, juist omdat ik zelf moeder ben.’ Dat zegt Leontine Borsato die als ambassadeur van Cordaid Memisa onlangs op reis was in Bangladesh om met eigen ogen te zien wat er gedaan wordt om moedersterfte tegen te gaan. ‘Ik gun elke moeder op de wereld een veilige bevalling.’

De zorgsector verandert snel. Bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente Herre Kingma vindt dat dokters verantwoordelijk moeten worden voor hun deel van het ziekenhuisbudget.

Ze is een van de weinige vrouwen op zo’n positie, nog geen veertig en van Turkse afkomst. Bovendien is ze de baas van het eerste ziekenhuis in Nederland dat in private handen is. Aysel Erbudak redde met investeringsmaatschappij Meromi Holding het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis op het nippertje van de ondergang en maakte het weer winstgevend.