Verhalen, gedichten, een blog, columns of zelfs een heel boek: deze vijf meisjes zijn gek op schrijven. Ze vertellen waarom ze niet zonder kunnen en geven hun schrijftips.

In: Hoe overleef ik. Lees en Schrijfspecial, oktober 2014

Lees en bekijk: Hasse, Laura, Jill

Kinderen op de St. Jozefschool in Blokker hebben geluk. Ze kunnen lid worden van het Geheime Schrijversgenootschap dat door kinderboekenschrijfster Lorena Veldhuijzen is opgericht. Lorena vertelt hoe het genootschap werkt.

in: Hoe overleef ik. Lees en schrij special, oktober 2014

download en bekijk: geheim schrijversgenootschap

Carmen (17): "Ik was doodsbang om aan te komen."

Carmen zat in 3 havo toen ze anorexia nervosa kreeg. Op het dieptepunt van haar ziekte stuurde ze een mail naat het tv-programma Tot op het Bot en werd een van de deelnemers. "De ziekte is een stiekem monstertje dat jou vertelt dat je door moet gaan met afvallen."

In: Hoe overleef ik, mei/juni 2014

Download en bekijk: Carmen

Trudy (43): "Carmen was zichzelf niet meer."

Trudy had nooit verwacht dat haar puberdochter Carmen (nu 17, toen 14) een eetstoornis zou ontwikkelen. Wat begon met eenvoudig lijnen, ontaardde in een ernstige ziekte. Carmen raakte totaal in de greeo van de anorexia. "Het ergste is dat je je kind nauwelijks meer herkent. Carmen was zichzelf niet meer."

In: Hoe overleef ik, mei/juni 2014

Download en bekijk PDF: Trudy

Madelief (13) "In mijn eigen wereld voel ik me het fijnst."

Madelief kan slecht tegen drukte en lawaai en houdt totaal niet van onverwachte dingen. Zo nu en dan trekt ze zich helemaal terug in zichzelf. Ze heeft PDD-NOS, een vorm van autisme. "Ik heb mijn eigen logica."

In: Hoe overleef ik, april, mei 2014

Download en bekijk:  Madelief

Yennah (13): "Ik ben veranderd door wat ik heb meegemaakt."

Groep acht was het heftigste jaar van Yennah's leven: haar vader ging dood na een lange ziekte. Intussen moest ze ook nog de Cito doen, een middelbare school kiezen en de musical voorbereiden. "Mijn vader wilde heel graag dat ik doorging met mij leven."

In: Hoe overleef ik, december januari 2013-14

Download en bekijk PDF: Yennah

Het zal je maar gebeuren. Je vader gaat voor z'n werk een half jaar naar Australie en jij mag naar een meisjesschool in Melbourne... Dat is al spannend, maar dan blijkt ook nog dat de derde klas in Australie iets heel bijzonders is. Sara (13) vertelt over haar Year 9 op Melbourne Girls College.

In: Hoe overleef ik, augustus september 2013

Download en bekijk PDF: Sara in Australie

In het noorden van Oeganda is het al heel lang oorlog. Groepen rebellen vechten met regeringssoldaten. Een van de rebellenleiders heet Joseph Kony. Hij is de leider van het Verzetsleger van de Heer, dat vooral uit kindsoldaten bestaat. Die kinderen zijn ontvoerd en worden gedwongen om mee te vechten met het leger. Op dit moment is het gelukkig rustiger in Oeganda. Het leger van Joseph Kony trekt nu in Congo rond.