Een persoonlijke geschiedenis (2008)

In dit boek probeert Corien van Zweden de geschiedenis te ontrafelen van haar verzwegen, naamloos gebleven zusje dat in 1960 bij de geboorte overleed. Ze ontdekt dat die familiegeschiedenis niet op zichzelf staat, maar paste in de rouwcultuur van die tijd. Sindsdien is er veel veranderd: hoe de dood in korte tijd van een groot taboe veranderde in iets wat veel wegheeft van een hype.

 

Op 29 oktober 2008 in dagblad Trouw

 

Nu als e-boek verkrijgbaar bij Uitgeverij Fosfor

 

Boek100jaarVliegenbos'Een werkelijk bosch onder de rook van Ansterdam' (2012)

Een jubileumboek over het oudste stadsbos van Amsterdam met zijn roemruchte geschiedenis. Over de oorlogsjaren, de Actiegroep Tegengif, de 'enge' reputatie van het bos en de rol van kunstenaars, zoals Simon Vinkenoog die over het Vliegenbos dichtte.

Over afscheid en een nieuwe begin, vechten en vluchten, bucket lists en pubergedrag

Als bij journalist en schrijfster Corien van Zweden borstkanker wordt geconstateerd, ontdekt ze dat in de brugklas van haar oudste dochter vijf ouders kanker hebben. Een bizarre situatie, die de getroffen ouders en hun kinderen tot lotgenoten maakt. Wat richt kanker in al die gezinnen aan? Hoe gaat iedereen met de ziekte om? Wat verandert er in hun leven? En hoe houd je je staande terwijl het leven op zijn kop staat? Een hapje uit de zon biedt houvast en herkenning aan iedereen die met kanker te maken krijgt. Persoonlijke verhalen en professionele meningen zijn samengevoegd tot een gelaagd verslag van de impact van deze ziekte.

Uitgeverij Cargo | Facebook | Bestel

 

‘Een veelkantig en realistisch beeld van het leven met kanker.’ – Trouw

‘Aangrijpend en indrukwekkend.’ – Margriet

'Als het fictie zou zijn, dan was het dramatische einde bijna ongeloofwaardig. Aangrijpend en noodzakelijk.’ **** – De Telegraaf

‘Een nuchter, maar ontroerend boek.’ – HDC Media Dagbladen

‘Een scenario dat je niet durft te bedenken voor een film of een roman, omdat het te gruwelijk zou zijn, te ongeloofwaardig ook.’ – Het Parool

‘Geen boek waar je vrolijk van wordt, maar voor iedereen die met de ziekte te maken heeft (gehad) is het herkenbaar.’ – Jan

Verhalen over veiligheid in Amsterdam (2005)

Amsterdammers over veiligheid in hun stad. Interviews met o.a. een kaartcontroleur in de metro, een vluchteling, een lerarers op het VMBO, een straatrover, een wethouder, een politieman

Vijftien gesprekken over grenzen aan onze hebberigheid (2007)

In vijftien korte interviews geven bekende en onbekende Nederlanders antwoord op de vraag ‘Heb ik genoeg?’ Met onder meer Marijke Helwegen, Lilianne Ploumen, Bart Chabot, Antoine Bodar, Hummie van der Tonnekreek en Jihad Alariachi.

Reisverhalen van avontuurlijke gezinnen (2005)

In een bundel reisverhalen geschreven door ouders en kinderen, schreef Corien van Zweden over de reis naar Bolivia met haar dochters van drie en vijf. Van het hete regenwoud met slangen en spinnen naar de hoogvlakten van de Andes.

Impressies van bedrijvigheid in Oud-Nieuwendam (2004)

Vroeger was de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord een druk winkelstraatje met een bakker, een melkboer en een fietsenmaker. Tegenwoordig lijkt het alsof er op en rond de oude  dijk alleen maar gewoond wordt, maar dat is schijn. Met name creatieven, zoals fotografen, filmmakers, journalisten en kunstenaars hebben er hun kleine bedrijven.

Meningen en ervaringen van politiemensen (2004)

Een onderzoek naar de moraal bij de politie op basis van interviews met 46 politiemensen op verschillende plekken in de organisatie. Hoe inetger zijn ze? Over kortingsregelingen bij de snackbar op de hoek of voor de gein overgooien met portofoons. Maar ook over illegale deals met criminelen of het schoppen van een verdachte die al is ingerekend.

Het verhaal achter Max Havelaar-koffie, Oke-bananen en Kuyichi-jeans (2001)

Als ghostwriter tekende Corien van Zweden het verhaal op van de twee bedenkers van het fair trade concept: priester Frans van der Hoff die al jaren tussen de koffieboeren in Mexico woont en Nico Roozen, directeur van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad.